Przedszkole prowadzi żywienie dzieci w ramach którego wychowankowie spożywają cztery posiłki dziennie: (śniadanie, drugie śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek).

Przedszkole przywiązuje dużą wagę do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych  naszych wychowanków.

Uwzględniamy w jadłospisie nietolerancje pokarmowe zgłoszone przez Rodziców.

W porze drugiego śniadania dzieciom podawane są owoce lub warzywa sezonowe.

 

Jadłospis 19.05-23.05.2025 r.

Poniedziałek
Śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku (al.: laktoza), dżem, masło (al.: laktoza), bułka wyborowa (al.: gluten), herbata
Drugie śniadanie:
jabłko
Obiad:
zupa krupnik z warzywami, kurczak pieczony, ryż z warzywami, kapusta pekińska, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
polędwica z kurczaka (65% mięsa), masło (al.: laktoza), pieczywo mieszane (al.: gluten), papryka czerwona, herbata owocowa, banan

 

Wtorek
Śniadanie:
krakowska parzona (67% mięsa), masło (al.: laktoza), ser gouda (al.: laktoza), pieczywo mieszane (al.: gluten), ogórek zielony, herbata
Drugie śniadanie:
jabłko
Obiad:
zupa barszcz z ziemniakami, naleśniki z białym serem (al.: jaja, gluten, laktoza), sos truskawkowy, kompot owocowy
Podwieczorek:
pasta jajeczna (al.: jaja), szczypior, pieczywo chrupkie (al.: gluten), arbuz, herbata

 

Środa
Śniadanie:
szynka z indyka, masło (al.: laktoza), pieczywo (al.: gluten), serek salami (al.: laktoza), herbata
Drugie śniadanie:
jabłko
Obiad:
zupa z dyni z grzankami (al.: gluten), mielony z łopatki (al.: jaja, gluten), ziemniaki, buraczki, kompot
Podwieczorek:
galaretka z soku wiśni i cytryny, biszkopty (al.: jaja, gluten), banan, herbata

 

Czwartek
Śniadanie:
pasztet pieczony (al.: jaja, gluten), ogórek kiszony, sałata roszponka, pieczywo mieszane (al.: gluten), masło (al.: laktoza), herbata
Drugie śniadanie:
jabłko
Obiad:
zupa grochowa z ziemniakami, pierogi mięsne z masłem (al.: gluten, laktoza), surówka z marchwi
Podwieczorek:
bułka maślana (al.: gluten), miód, masło (al.: laktoza), koktajl owocowy (al.: laktoza), gruszki, herbata

 

Piątek
Śniadanie:
pasta z tuńczyka i jaj (al.: laktoza, ryba), szczypiorek, sałata roszponka, pieczywo mieszane (al.: gluten), masło (al.: laktoza), herbata z cytryną
Drugie śniadanie:
jabłko
Obiad:
zupa grysikowa (al.: gluten), kluski na parze z sosem z jagód (al.: gluten, jaja, laktoza), kompot owocowy
Podwieczorek:
ciasto domowe (al.: gluten, jaja), herbata owocowa, banan